sunnuntai 19. joulukuuta 2010

Soppakekkerit ja hyytelökakkua

Viimeisenä viikonloppuna ennen joulua mummulaan kokoontuu läheisiä sukulaisia sopalle. Tällä kokoontumisella ei ole mitään tekemistä joulun kanssa. Sattuu vaan aivan toisesta syystä juuri tähän aikaan. Koolla oli tällä kertaa pienin porukka ikinä, mutta toivottavasti savukalakeitto maistui. Keiton kanssa tarjosin aamulla leivottuja "sämpylöitä".Mummun "nallelassa" sämpylätkin voivat näyttää nalleilta. Tai kakulta! (Loppui nallemuotit kesken). 
Eli löysää sämpylätaikinaa öljyttyyn vuokaan ja uuniin. Jotta heti aamulla pääsee paistamaan, voi taikinan tehdä valmiiksi jääkaappiin yöksi. YLEENSÄ onnistuu. Ja onnistuihan se nytkin. Taikina nousi kylmässä oikein hyvin! Tuskin pysyi kulhossa!


 Toinen vaihtoehto (se tavallisimmin käytetty) olisi ollut leipoa sämpylät valmiiksi pellille nousemaan ja yöpymään jääkaappiin.


Jälkkäriksi kahvia tai teetä ja hyytelökakkua (ja perinteisiä Hanna-tädin kakkuja eli Hanskeja). Hyytelökakku oli "syönyt" marjojen sijasta pilkottuja, keitettyjä sekahedelmiä kanelilla maustettuna. Päällisen kiille oli hyydytetty sokeroidusta omena-kaneliteestä. 

 Kukaan ei jättänyt maistamatta! Kehittelen kaloripommia edelleen. Mausteiden lisäämistä voisi harkita.

Ja tällaisen ihanuuden sai mummu ihan omaksi ilokseen. 
I h a n a  selailukirja ( ja hyvinkin kiinnostava luettelo aiheeseen liittyvistä nettiosoitteista).

1 kommentti:

Sehko kirjoitti...

Kiitos sopasta ja jälkkäreistä, hyvää oli! En muuten ottanut kahta Hanskia ilman lupaa...
Mukavaa jouluviikkoa!