lauantai 29. toukokuuta 2010

Kaunis kiitos ystävälle!


Ja vähän muutakin toukokuun lopun puuhaa...


Sain viikolla aivan ihastuttavan lahjan! Keväälle ei kohdalleni satu mitään merkkipäivää. Lahjomisen syy oli aivan muu. Siitä tuonnempana tarkemmin.


Lahjan antajan itse valmistama ja kauniisti paketoima koru. Juuri minun makuuni!



Ruusujen kera!

Joskus tavallinen arki muuttuu yllättäen juhlaksi.


Muuten arki on ollut hyvin arkista. Tänään autoin opiskelijapoikani muuttokuorman siirtämisessä opiskelupaikkakunnalta tänne mummulaan. Kyllä olisi mukavaa, kun saisi seiniä siirrettyä etäämmälle toisistaan kesän ajaksi. On sitä rompetta kertynyt taas hänellekin!

Samalla reissulla kierros opiskelupaikkakunnan kirppareilla. Mitään suurempia löytöjä tällä kertaa ei sattunut kohdalle.  Mukaan lähti tosi edullinen silkkipaita, jossa oli hintaansa nähden aika mielenkiintoinen tuotemerkki!


Pesuohjelapussa oli vesipesu oli kielletty. Ja minähän tietysti pesin sen kissan shampoolla viileässä vedessä. Eipä tuo näyttänyt kärsineen. Riippuu ripustimessa kuivumassa aivan entisen näköisenä!

Kotona jatkoin vaatehuoneen tyhjennystä kierrätyssuunnitelmin. Apua! Huh huh! Pino kasvaa...
Lisäksi on laatikollinen kaikenlaista kodin tavaraa ja tekstiiliä. Nyt toivotaan kaunista säätä, jotta pääsisi hinnoittelun jälkeen tarjoamaan tavaroille uusia koteja jonnekin ulkokirpparille.

keskiviikko 26. toukokuuta 2010

Sateista taas, mutta mielessä kesä!

Vielä vähän kesävaatteita varsinaista kesää odotellessa.



















Tuli vähän pitempi ja vähän pätkempi. Raitakankaasta aiemmin tehty mekko ei kertakaikkiaan käynyt omistajalleen. Tässä lyhempi malli kankaanlopusta yllätyksenä sekä uusi versio pitemmästä mekosta!






Kissanruokalaatikoiden uusi elämä. Tukevat pienet pahvilaatikot saivat pintaansa palan keittiön tapeettia ja sisuksiinsa "vuoripaperia". Toiseen on jo pakattu vähän kesävaatetta uudelle omistajalleen. Ja mukavan kesän toivotukset saatteeksi.

maanantai 24. toukokuuta 2010

Peto kaamea hyökkää!

Varpaiden syöjä esittäytyy!


Sama kammotus takaapäin!

Eli pikkukisu (ei enää niin pikkuinen) järsii varpaiden sijaan pahvilaatikkoa vaihteestaan. Kisu tuli kuitenkin nopeasti pois maistettuaan pohjassa ollutta teippiä. Löytyi siis sellainenkin maku, jota ei ahmittu suuhun!

sunnuntai 23. toukokuuta 2010

Helluntain viikonloppu

Viikonloppu hurahti oudon nopeasti! Kissat nauttivat vielä kesäkeleistä lauantaina, sunnuntaina valjaat saivat jäädä käyttämättä.  Torkuteltiin ikkunalaudalla välillä ulos tiiraillen, välillä seuraillen mummun ompelimon toimintaa.

Kesävaatteet tuli valmiiksi. Taas tosin kävi toteen entisen käsityönopettajani ohje: sovita, silitä välillä ja taas sovita. Ja siis mieluiten sille, jolle valmiin vaatteen on tarkoitus päätyä. Käsityölehdestä muokattu kaava ei VÄLTTÄMÄTTÄ näytä käytäjänsä päällä samalta kuin lehdessä. Edes muokkaamattomilta osiltaan. Höh!!







Pikareissulla kirpparille mukaan tarttui pari uutta asukasta kaapinpäällisten joukkoon. Nyt alkaa kyllä näyttää siltä, että kaappia pitää ryhtyä laajentamaan......



Tässä uudet asukkaat kylvystä tulossa! Isomman, rovaniemeläisen Polarnukke-tehtaan nuken mekkoja myssy laitettiin pesuun. Mekko päätynee nuken päälle, myssy lähtee kierrätykseen.  Pikkuisella, hurmaavalla Ari-nukketehtaan jälkeläisellä oli punainen, ilmeisesti alkuperäinen nuttu ja outo ruudullinen hame. Minun mielestäni tämä hurmuri tarvitsee ruman hameen sijasta mukavat housut. Kaivelenpa kangasvarastojani. Ompelimossa surina jatkuu....



tiistai 18. toukokuuta 2010

Nostalgiaa uusissa kuorissa ja harrastustoiminnan muutosta ilmassa

Eilen sain mieluisia vieraita ja kiireellä töistä lähtiessä porhalsin työpaikan suunnalla olevaan kauppaan hakemaan helteisen päivän vuoksi raikasta juotavaa vieraille ja tietysti itsellenikin.

Lapsuudessani 60-luvulla limsa oli jaffaa, palmaa tai tätä SITRUUNA-SOODAA! Maku oli aika lähellä entistä. Muistaakseni. Mutta lasipullon sijaan aine oli nyt pakattu tölkkiin. Viis siitä! Me nautimme nostalgiasta  tölkistä lasiin kaataen!! Sittenpä olikin jo niinkuin ennenvanhaan.

Ja sitten parannettiin maailmaa. Eikö olekin mallillaan? Puissakin on yhtäkkiä lehdet ja huumaava tuomien tuoksu täyttää ilman! Mukavaa tavata mukavia ihmisiä pitkästä aikaa ja nauttia alkavasta kesästä! Pyöräilevät vieraat taisivat päästä nauttimaan vielä kesäisestä sateestakin kotiin polkiessaan.

Nyt pitäisi (oikeesti tehdä powerpoint- esitystä oikeita töitä varten) ryhtyä ompelijaksi (olisi sitä kivaa työtä). Vierailu kangaskaupassa on aina antoisaa!


Kesäpaitatrikoota hankittuna reilusti, parillekin mummulle! Kohta tehdään kaavat ja sitten paidat!
Tervetuloa KESÄ!

lauantai 15. toukokuuta 2010

Sauna on nyt tumman ruskea lauteita myöten!


Valmis! Näyttää kuvassa kirjavalta, mutta johtunee valosta.Paljaalla silmällä katsottuna väri on yllättävän tasainen.

Vielä kun löytyy kylppäriin uusi likapyykkikori vanhan keltaisen tilalle ja pyyheteline saadaan seinälle (kaikki sopivat poranterät on siivottu toistaiseksi tuntemattomaan paikkaan), alkaa kaikki olla mallillaan. Ja saa tietysti saunasta haihtua vielä sävytysaineen katku ihan mielellään!
Nyt ei tarvitsekaan enää rempata kuin wc, olohuone, makuuhuoneet, keittiö ja eteinen!

torstai 13. toukokuuta 2010

Kesä tuli ja flunssa ja saunaan uusi väri

Ihanaa! Kesä on vihdoin antanut merkkejä. Eilen oli tosi lämmin piiitkästä aikaa. Siispä päätin tänään, että saunatilojen uudistaminen saadaan lähiaikoina loppuun. Olen odotellut lämpimiä ulkokelejä, koska lauteet pitää kantaa ulos pestäväksi ja hiottavaksi. Tänään sen tein, kun en alkavan flunssan vuoksi jaksanut lähteä suunnittelemalleni fillarilenkillekään. Kurkku on kipeä ja nuhakin ilmoittelee olemassaolostaan. Lauteet ovat siis kannettu takapihan terassille ja vielä toistaiseksi pesemättöminä mutta sauna on "värjätty".

Kylläpä säikähdin, kun avasin sävytysainepurkin.

Väri piti olla pähkinän ruskea! Tämähän on SINISTÄ! Ajattelin, että VOIHAN se seinässä muuttua ruskeaksi.

Ja näinhän siinä kävi. Täsmälleen oikea ruskea väri. 
Saunahaamukin näyttää yrittävän kuvaan oikealla lymyten.

Tuli Halpa Saunaremppa. 2,7 litraa sävytettyä saunasuojaa maksoi reilut parikymmppiä. Sävytys tuli kaupan päälle, koska myyjäpoika ei saanut valitsemaani toisen merkkistä  suoja-ainetta sävytettyä. Lupasi sitten tänän pari euroa kalliimpaan sävytyksen perusmössön hinnalla. Kiitos. Reilu kymppi upposi sitten vielä lauteille tarkoitettuun laudebalsamiin.
Parisängynkokoisen saunan seiniin ja kattoon riitti noin puolet seinäsuojapurkin sisällöstä. Ehkä sudin vielä toisen kerroksen (paitsi kattoon, se oli hankala homma). Ai että mistä tiedän saunan olevan parisängyn kokoisen? En ole koskaan sinne parisänkyä vienyt. Vaikka olisihan se ehkä mukavaa heittää löylyä ja kääntää sängyssä kylkeä!
Ei sentään. Mutta levitin saunan upouusien lattialaattojen suojaksi halkaisemani muovipussin, jossa olin aikanaan tuonut kotiin yhden patjan. Siitä tuli juuri sopiva seinästä seinään ulottuva suojamuovi.

Seuraavaksi lauteiden kimppuun puhdistuksen jälkeen niiden suojaksi hankitun aineen voimin. Huomenna. On vapaapäivä.

maanantai 10. toukokuuta 2010

Toukokuun kymmenes

Viikonloppuna haravoitiin vesisateessa pihaa taloyhtiön talkoissa. Vuosi vuodelta vaan yhä harvempi innostuu pihan siisteydestä. Harmi! Pihaan oli tuotu roskalavakin, jonne sai viedä tarpeettomat nurkissa pyörivät romppeet. Yllättävän vähän sinne oli eiliseen iltaan mennessä viety. Aamulla lava jatkoi jo matkaa kaatopaikalle. Ja kaikki oli tosiaankin ihan roskiksi luokiteltavia. Ei mitään aarteita. Taitavat ne "aarrelavat" olla jossakin aivan muualla.

Sunnuntaina "juhlittiin" kahden sukupolven äitienpäivää. Ihan kahdestaan täällä mummulassa mummu ja mummun äiti eli edellisen sukupolven mummu (joka onkin ihan oikea mummu). Paisteltiin uunissa lohkoperunoita ja kalaa, unohdettiin kypsennetyt porkkanat uuniin mutta muistettiin ottaa jääkaapista mozzarella-tomaattisalaatti. Hyvin tuli ylensyötyä!

Kahvipullaks oli mustikkakukkoa. Mustikoita kun löytyy vielä pakastimesta oikein reilusti.




Mustikkakukko á la Mainamummu

voita, keijua ja öljyä noin neljänneskilo (rasvan kiinteä osuus sulatetaan)
sokeria noin desilitra
vehnäjauhoja reilut pari desilitraa (mieluiten kokojyvä tai sämpyläjauhoja)
suunnilleen saman verran ruisjauhoja (tai vähän enemmän)
joihin on sekoitettu 1 tl leivinjauhetta

Nämä kaikki sekoitetaan keskenään napakaksi taikinaksi, josta 2/3  taputellaan uunivuoan pohjalle ja reunoille.
Syntynyt kaukalo täytetään mustikoilla, joiden joukkoon on sekoitettu ruisjauhoja muutama ruokalusikallinen (sitomaan pakastemustikoista irtoavaa mehua) sekä sokeria maun mukaan.
Loppu taikina läpsytellään leivinpaperin tai voipaperin päällä ohueksi, vuoan kokoiseksi levyksi. Tämä nostetaan varovasti mustikoiden päälle kanneksi, pistellään siihen reikiä ja koko komeus paistetaan tunnin ajan 175 asteessa.

Jäähdytellään syömäkuntoon ja tehdään vielä kyytipojaksi hyvät kahvit tai teet.
Mustikkakukko aateloituu vielä vaniljajäätelöllä tai -kastikkeella. Nam!

Hyvin kuitupitoista ja ehdottoman herkullista (sekä rasvaista)!


Vielä on puolet jäljellä. 



Piikukissan kasvatusperhekin piipahti moikkamassa poikasta. Punnittiin hyvin syötetty juniori.












Noin 2,4 kg keittiövaa'alla. Mutta ruokakin on maistunut. Paitsi ei se kukko.

Nyt maistuu vähän huonommin, koska yläleuassa on hampaiden vaihto menossa.
Tässä meidän pikkuhain suu kaksine kulmahampaineen.

Ikeniä kutittaa ja siksi pitää purra kaikkea minkä suuhun saa. Tätä kirjoitettaessa yritti syödä neuletakkini!

torstai 6. toukokuuta 2010

Pienemmässä mittakaavassa rakentelua

Asunnon kylppäriremppa kokoa 1/1 on saatu siis onnellisesti päätökseen eikä mikään paikka ole siellä vielä hajonnut! Onneksi!
Tässä kuvassa olevan kylppärin remppa kesti aikanaan varmaan yhtä kauan vaikkei tarvinnut kosteusvaurioita kuivattaa eíkä lattiakaivoa vaihtaa puhumattakaan vesieristeistä, Tosin mitään ei ostettu rautakaupasta valmiinakaan. Silityspöytä tosin tarttui matkaan turkulaisesta askartelukaupasta.


Minikodin kylppäri melkein viimeisteltynä. (tulevaisuusprojekti)



Saman asunnon edelleen keskeneräiset huoneet.


Olohuoneessa ei ole edes tapetteja vielä. Takan lämmöstä saa nauttia sohvalla tai nojatuoleissa ilman mattoja verhoja tai muutakaan decorationia. (tulevaisuusprojeksti 2)



Tylsä makuuhuone. Siellä sentään taitaa lähiaikoina alkaa tapahtua jotakin, koska työkalupakki on unohtunut keskelle lattiaa. Taitaa asunnon haltija Nelmi-mummu olla puutarhahommissa näin keväällä. (tulevaisuusprojekti 3)


Keittiö on myös kesken, mutta se taitaa ensimmäiseksi valmistua. Esitellään se valmiina jonkin ajan kuluttua. Toivottavasti. Pian.

maanantai 3. toukokuuta 2010

Toukokuun alun tunnelmaa

Sunnuntainen sadesää kuljetti pikkukierrokselle paikalliselle kirpparille. Tuli taas todettua, että täällä oman kylän kirpputoreilla on hinnat pilvissä verrattuna viikko sitten koluttuihin vastaaviin naapurikylässä. Silti sorruin ostamaan varsinaisen aarteen, tosin vähän turhan kalliilla hinnalla. Mutta... kun se oli niin ihanan värinen. Mutta... kun se oli ihan  sopiva. Mutta... kun se toi aivan nuoruusmuistot takaisin (kyllä sitä ollaankin jo ikäloppuja!) Ja sillähän on varmasti käyttöä. Koko on 42 ja se on juuri sopiva mummulle,jonka muut vaatteet ovat kokoa 38!













Sisällä siellä oli tällaiset laput. Valmistajan merkki ja mitkä
pesuohjeet ja tuotetiedot! Wau! Ja tällainen oli se löytö!






Kuva ei tee oikeutta löydön värille, sillä se on heleän oranssi, ehkä hiukan persikkainen. Juuri sellainen 70-80- luvun pastelli. Pesun ja pienen korjauksen jälkeen päälle ja baanalle vaan! Iloinen toukokuu on alkanut!!


Muuten sadepäivä menikin ompeluhommissa. Pikkukissan ensinäyttely lähestyy ja näyttelyhäkkiin surrasin kahdetkin verhot, kun en osannut oikein päättää, millaisessa "pesässä" vauveli näyttäisi parhaimmalta. Annetaan näyttelyyn viejän, kokeneena näyttelykonkarina päättää.

Pikkuisella vaihtuu hampaat vauhdilla. Lauantaina oli kulmahampaitakin tuplat alhaalla. Nyt maitohampaat ovat jo hävinneet (syöty?) ja komeat uudet ihan oikealla paikallaan.

Saakohan pieninaamaisille kissoille rajattuun kotikäyttöön sopivaa kuonokoppaa? Meillä kun tuo oraalinen vaihe maailmaan tutustumisessa näyttää vaan jatkuvan. Nyt on vielä entistä vahvemmat hampaatkin!   Ensin nuollaan pesuhuoneen lattiaa ihmisten suihkun jälkeen ja sen jälkeen yritetään syödä jälkiruuaksi suihkuttelijan varpaat, sormet, korvat, nenä tai napataan kiinni vaikka poskesta.
Välillä taas nukutaan ja syödään ja leikitään ja nukutaan ja syödään ja leikitään...Kissamummu ei kovin jaksa leikistä innostua. Vähän käpsäisee leluja pennun seurana.

Unettaa!

Kesken leikin alkaa tassuja kutittaa.

Tässä taas piilokuva. Alhaalla on piilossa Kissamummu ja kuvaan kuuluisi tehosteena kirskahteleva ääni. Mikä aiheuttaa kissassa tuollaisen reaktion?